Veilige betaling

Wat veroorzaakt ijskristallen op bevroren voedsel?

Leer hoe je vriesbrand op bevroren voedsel kunt voorkomen. Ontdek de oorzaken van ijskristallen op voedsel en hoe je ze kunt vermijden.

Artikel geschreven door Eluar op 26 mei 2023


We hebben allemaal wel eens moeite moeten doen om door de harde laag van vriesbrand heen te breken om bij het heerlijke deel van de ijscontainer te komen (als het ijs überhaupt zo lang in de vriezer blijft!). Zelfs als je zonder problemen een paar ijskristallen hebt gegeten, vraag je je misschien nog steeds af wat vriesbrand eigenlijk veroorzaakt, en of grote ijskristallen op bevroren voedsel betekenen dat het niet meer zo lekker is door een transformatie die het ondergaan heeft.

Meer te weten komen over de oorzaken van ijskristallen op bevroren voedsel kan je helpen om ze te voorkomen en te weten wanneer het veilig is om het voedsel dat je in de vriezer hebt bewaard, te eten.

Wat veroorzaakt ijskristallen op bevroren voedsel?

Oorzaken van ijskristallen op bevroren voedsel

Verschillende factoren dragen bij aan het ontstaan van ijskristallen, of vriesbrand, op het voedsel dat je in de vriezer hebt bewaard. Wanneer voedsel in de vriezer zit, beginnen watermoleculen eruit te ontsnappen. Simpel gezegd begint het voedsel vocht te verliezen. Als dat gebeurt, zorgt het oxidatieproces ervoor dat ijskristallen op het oppervlak van het voedsel ontstaan. Soms, afhankelijk van het voedsel, kun je ook merken dat het in de buurt van de kristallen licht verkleurt.

Vriesbrand komt vaker voor wanneer voedsel lang in de vriezer heeft gezeten of als het niet strak is verpakt.

Is het veilig om te eten?

Ijskristallen zijn perfect veilig om te eten. Je wilt echter nog steeds voorkomen dat die kristallen zich vormen, omdat ze een indicatie kunnen zijn dat je bevroren voedsel een smaak heeft die dof, droog of een beetje anders is geworden omdat het vocht begint te verliezen.

Wat veroorzaakt ijskristallen op bevroren voedsel?

Voorkomen van vriesbrand

Gelukkig zijn er manieren om vriesbrand te verminderen. Hier zijn enkele van de gemakkelijkste:

Houd de temperatuur van de vriezer constant:
Frequente temperatuurveranderingen in de vriezer versnellen het proces van vriesbrand. Houd een constante temperatuur aan op de knop (meestal ongeveer nul graden Fahrenheit) en probeer de tijd dat de vriezerdeur open is tot een minimum te beperken.

Bewaar voedsel op de juiste manier:
Voedsel dat droog is en strak is verpakt, zal veel minder snel vriesbrand krijgen dan andere items. Wikkel het voedsel strak in plasticfolie of in een dikke plastic zak die speciaal is ontworpen voor vriesopslag en waaruit je alle lucht hebt verwijderd. Plaats het vervolgens in een luchtdichte container die ongeveer dezelfde grootte heeft als de hoeveelheid voedsel die je bewaart, omdat extra ruimte kan leiden tot meer ijskristallen.

Vries het snel in:
Veel mensen maken zich zorgen over bacteriegroei en vragen zich af of voedsel snel door een specifiek temperatuurbereik moet gaan om de groei van schadelijke bacteriën te verminderen. . In het algemeen is het raadzaam om voedsel eerst op kamertemperatuur te laten komen en het vervolgens in de vriezer te plaatsen, in plaats van het 's nachts buiten de koelkast te laten staan in een koele kamer.

Label voedsel:
Net zoals soep op een buffet gelabeld moet worden met de datum waarop het is gemaakt, kun je ook het voedsel dat je in je vriezer bewaart labelen. Als zeevruchten gumbo op donderdag is bereid, maak dan een klein label om die datum aan te geven. Als je merkt dat je vaak voedsel maandenlang in de vriezer laat staan, overweeg dan om het te ontdooien en op te eten of verander je maaltijdvoorbereidingsgewoonten om te voorkomen dat voedsel zo lang blijft staan dat er ijskristallen ontstaan.

Benieuwd?

Onze telefoonlijn is verlegen, maar onze inbox is altijd in voor een praatje! 😄

Gidsenlaan 114, 9990 Maldegem

+032 485 936601

Nieuwsbrief
Volg Eluar

© Eluar. All Rights Reserved.