Veilige betaling

Keukengerei dat niet in de vaatwasser mag

Ontdek welke soorten keukengerei niet geschikt zijn voor de vaatwasser en waarom. Leer hoe je houten keukengerei, gietijzeren pannen, thermosflessen, scherpe messen en goudkleurig servies op de juiste manier met de hand kunt wassen voor langdurige functionaliteit en behoud van hun kwaliteit.

Artikel geschreven door Eluar op 30 mei 2023


Een vaatwasser is een handig apparaat dat bijna onmisbaar is geworden in moderne keukens. Het bespaart tijd en moeite bij het afwassen van vuile vaat. Echter, er zijn bepaalde soorten keukengerei die niet geschikt zijn voor de vaatwasser en met de hand moeten worden gewassen. In dit blogbericht zullen we enkele van deze items bespreken, zodat je ze kunt vermijden en ervoor kunt zorgen dat ze langer meegaan.

Keukengerei dat niet in de vaatwasser mag

Houten keukengerei:

Houten lepels, spatels en snijplanken zijn prachtige en functionele toevoegingen aan elke keuken. Helaas kunnen ze niet goed tegen de hitte en vochtigheid in de vaatwasser. Het hete water en de droogcyclus kunnen ervoor zorgen dat het hout kromtrekt, vervormt of zelfs barst. Om je houten keukengerei in goede conditie te houden, was je ze met de hand met warm water en mild afwasmiddel en laat je ze aan de lucht drogen.

Gietijzeren pannen:

Gietijzeren pannen zijn duurzaam en kunnen jarenlang meegaan als ze goed worden onderhouden. Het in de vaatwasser plaatsen van gietijzeren pannen is echter een slecht idee. De vaatwasser kan de anti-aanbaklaag beschadigen die je met zorg hebt opgebouwd. Reinig je gietijzeren pan liever met een beetje zout en een afwasborstel, spoel hem af met warm water en droog hem grondig af. Het handmatig onderhouden van je gietijzeren pan zal ervoor zorgen dat hij zijn niet-klevende eigenschappen behoudt.

Thermosflessen:

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je thermosfles in de vaatwasser te plaatsen, is dit geen goed idee. De isolatielaag in een thermosfles kan beschadigd raken door de hitte en het water in de vaatwasser. Dit kan de isolerende werking van de fles verminderen, waardoor deze niet meer effectief is. Het is beter om de thermosfles met de hand te wassen met warm water en een mild reinigingsmiddel om ervoor te zorgen dat hij goed functioneert.

Scherpe messen:

Scherpe messen zijn essentieel in de keuken, maar ze kunnen snel bot worden en andere vaat beschadigen als ze in de vaatwasser worden geplaatst. Het beste is om je messen met de hand af te wassen met een mild afwasmiddel en ze daarna zorgvuldig af te drogen met een theedoek. Op deze manier blijven je messen scherp en behouden ze hun kwaliteit.

Goudkleurig servies:

Als je goudkleurig of bronskleurig servies hebt, is het verstandig om het niet in de vaatwasser te plaatsen. Het gouden laagje kan worden aangetast door het was

Benieuwd?

Onze telefoonlijn is verlegen, maar onze inbox is altijd in voor een praatje! 😄

Gidsenlaan 114, 9990 Maldegem

+032 485 936601

Nieuwsbrief
Volg Eluar

© Eluar. All Rights Reserved.