Menu

Spatwand Keuken: Materialen en Tips voor een Prachtige Keuken

Ontdek de beste keukenspatwand materialen en ontwerptips om de stijl en functionaliteit van jouw keuken naar een hoger niveau te tillen. Van elegante natuursteen tot veelzijdige tegels, hygiënisch glas en naadloos solid surface; ontdek de ideale achterwand opties voor een prachtig en praktisch keukenontwerp.

Artikel geschreven door Eluar op 30 juli 2023


Een mooie keuken is niet compleet zonder een goede spatwand. Of je nu een architect, interieurontwerper bent of gewoon je eigen keuken wilt ontwerpen, het kiezen van de juiste materialen voor de spatwand is essentieel om de gewenste uitstraling te bereiken.

Waarom een spatwand?

Je keukenwerkblad krijgt dagelijks veel te verduren. Maar ook de muur achter het werkblad wordt vaak blootgesteld aan vuil, vet en voedselresten, vooral bij het gebruik van het fornuis. Als je geen spatwand gebruikt, kan al dit vuil in de muur trekken, wat er niet alleen onfris uitziet, maar ook onhygiënisch is.

Een spatwand, ook wel bekend als achterwand, beschermt de muur achter het keukenblad tegen vlekken, vocht, bacteriën en schimmel. Bovendien is een spatwand meestal glad en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het onderhoud van je keuken een stuk eenvoudiger wordt.

Spatwand Keuken: Materialen en Tips voor een Prachtige Keuken

Materialen voor de spatwand

Natuurstenen spatwand

natuursteen is een uitstekende keuze als je al een natuurstenen keukenblad hebt. Een achterwand van graniet of marmer gaat lang mee en is bestand tegen krassen. Let echter op de kleur, want donkerdere stenen kunnen je keuken er al snel benauwd laten uitzien.

Een nadeel van natuursteen is dat het poreus is, waardoor vocht en vuil na verloop van tijd kunnen doordringen. Bovendien kunnen agressieve schoonmaakmiddelen de natuursteen aantasten. Het plaatsen van natuursteen vereist ook precisie vanwege het zware gewicht.

Achterwand met tegels

Betegelde achterwanden zijn populair vanwege hun relatief lage kosten en veelzijdigheid. Je kunt kiezen uit verschillende tegels, groot of klein, neutraal of kleurrijk, waarmee je de uitstraling van je keuken eenvoudig aanpast.

Echter, het schoonmaken van betegelde wanden kan een tijdrovend karwei zijn. De voegen tussen de tegels zijn zeer poreus en worden snel vies. Hoewel het regelmatig schoonmaken van vlekken helpt, kunnen sommige vlekken toch in de voegen trekken, wat niet alleen onaantrekkelijk is maar ook onhygiënisch.

Glazen achterwand

Een glazen spatwand biedt een moderne en strakke uitstraling aan je keuken. Het grootste voordeel is dat glas niet poreus is en daardoor zeer gemakkelijk schoon te maken is. Zelfs agressieve schoonmaakmiddelen zijn geen probleem voor glas. Bovendien is een glazen spatwand over het algemeen een betaalbare optie.

Het is echter van cruciaal belang dat het glas perfect wordt geplaatst om te voorkomen dat er vocht, vuil of ongedierte achter komt. Als er eenmaal vocht of vuil achter het glas zit, is het lastig om het weer schoon te krijgen. Daarom is het aan te raden een professionele installateur in te schakelen.

Solid Surface spatwand

Marlan solid surface is een veelgebruikt materiaal voor spatwanden in de keuken. Dit materiaal biedt talloze voordelen. Het is niet poreus, in tegenstelling tot natuursteen en tegelvoegen, waardoor er niets in kan trekken. Dit maakt het bijzonder hygiënisch, aangezien vocht en vet eenvoudig kunnen worden weggeveegd.

Bovendien is solid surface verkrijgbaar in diverse kleuren, waardoor het naadloos bij de rest van je keuken past. Je kunt kiezen voor een effen kleur, maar ook voor een terrazzo-look of marmerlook. De naadloze afwerking zorgt ervoor dat er geen naden zichtbaar zijn, en als je ook een werkblad en wasbak van solid surface wilt, kunnen we dit op maat maken zodat het eruitziet als één geheel. Zo wordt je keuken het stralende middelpunt van je huis!

Met deze verschillende materialen en hun unieke eigenschappen kun je de perfecte spatwand kiezen die zowel bij jouw keukenstijl als functionele behoeften past.

Er zijn verschillende prachtige materialen om uit te kiezen voor je spatwand, elk met hun eigen unieke eigenschappen. De keuze van het juiste materiaal kan een wereld van verschil maken in de uitstraling en functionaliteit van je keuken.

Tips bij het zoeken naar een spatwand voor je keuken

  • Vraag naar samples: Voordat je een definitieve beslissing neemt over het materiaal van de spatwand, vraag om samples om te zien hoe het materiaal er in jouw keukenruimte uitziet met de huidige verlichting en meubels.
  • Overweeg de locatie van de spatwand: Bedenk waar je de spatwand wilt plaatsen - alleen achter het fornuis, over de hele lengte van het keukenblad of misschien zelfs tot aan het plafond. De locatie bepaalt de hoeveelheid materiaal die nodig is en kan van invloed zijn op je budget.
  • Denk aan de reiniging en onderhoud: Spatwanden kunnen vuil en vet opvangen tijdens het koken. Kies een materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is en bestand is tegen vlekken, zodat je spatwand er altijd fris uitziet.
  • Overweeg de duurzaamheid: Sommige spatwandmaterialen zijn duurzamer dan andere. Als je op zoek bent naar een investering op de lange termijn, kies dan voor een materiaal dat goed bestand is tegen slijtage en krassen.
  • Complementeer je keukenstijl: Kies een spatwandmateriaal dat past bij de rest van je keukenstijl en interieur. Het moet naadloos samenvloeien met je werkblad, kasten en vloeren voor een harmonieus geheel.
  • Informeer naar de installatie: Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de installatieprocedure en of het nodig is om een professionele installateur in te schakelen. Een juiste installatie is essentieel voor een duurzame en veilige spatwand.
  • Denk aan unieke afwerkingen: Sommige materialen, zoals solid surface, bieden de mogelijkheid om naadloze afwerkingen te creëren zonder zichtbare voegen. Overweeg deze optie voor een strak en modern uiterlijk.
  • Wees creatief met patronen: Als je voor tegels kiest, experimenteer dan met verschillende legpatronen. Patronen kunnen een geweldige manier zijn om je spatwand een unieke en persoonlijke touch te geven.
Benieuwd?

Onze telefoonlijn is verlegen, maar onze inbox is altijd in voor een praatje! 😄

Gidsenlaan 114, 9990 Maldegem

+032 485 936601

Nieuwsbrief
Volg Eluar

© Eluar. All Rights Reserved.