Menu

Effectieve manieren om gezond gewicht toe te voegen

Ontdek effectieve manieren om op een gezonde manier aan te komen. Leer om te gaan met onbedoeld gewichtsverlies, kies verstandige voedingsmiddelen en volg tips van voedingsdeskundigen om je calorie-inname op een verantwoorde manier te verhogen. Bereik een gezond gewicht met praktisch advies en evenwichtige maaltijden.

Artikel geschreven door Eluar op 28 augustus 2023


Omgaan met Onbedoeld Gewichtsverlies

Soms maakt men zich meer zorgen over ongewenst gewichtsverlies dan over te veel aankomen. Het kan een uitdaging zijn om te weten wat te eten om weer gezond gewicht te bereiken.

Het lijkt erop dat ik in periodes van stress snel gewicht verlies. Het ongewild verliezen van kilo's is een probleem waar veel mensen mee worstelen", schrijft een vrouw. Het is voor haar niet gemakkelijk om aan te komen. Wat zijn de juiste voedingskeuzes om op een verstandige manier weer op een gezond gewicht te komen en te blijven?

Effectieve manieren om gezond gewicht toe te voegen

Verantwoordelijk Aankomen op een Gezonde Manier

De afgelopen tijd is er een toename merkbaar van mensen die onbedoeld gewicht hebben verloren door stress, zo blijkt uit de praktijk van voedingsdeskundigen. Deze mensen verliezen geen gewicht als gevolg van ziekte, waardoor ze niet altijd direct doorverwezen worden naar specialisten zoals voedingsdeskundigen. In plaats daarvan gaan ze zelf op zoek naar oplossingen. Helaas wordt hun onbedoelde gewichtsverlies soms gebagatelliseerd met goedbedoelde opmerkingen zoals: "Je zou blij moeten zijn".

Tips om Op een Gezonde Manier Aan te Komen

Voor de groeiende groep mensen die op zoek is naar gezonde methoden om aan te komen, heeft de voedingsdeskundige een online kennisbron opgezet: ikwilaankomen.nl. Dit platform is bedoeld voor degenen die een gezonde aanpak willen volgen en niet direct willen grijpen naar bodybuildingregimes die op het internet te vinden zijn.

  • Als eerste stap suggereert de voedingsdeskundige om te beginnen met een evaluatie van je huidige eetgewoonten. "Gebruik dit als basis en bouw er vervolgens op voort. Eet meer van alles."
  • Een klein plakje beleg wordt zo een royaler belegde boterham. Het hoeft niet per se te betekenen dat je maaltijden veel groter moeten worden. "Het draait om het verrijken van je maaltijden met voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën."
  • De keuze voor voedingsmiddelen met gezonde, onverzadigde vetten is essentieel. Deze vetten bevatten de meeste calorieën en kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen zoals noten, zaden, avocado, vette vis en olijfolie.
  • Kies ook voor volle zuivelproducten, zoals Griekse yoghurt of volle kwark. Vergelijk dit met het bestellen van een broodje in een restaurant. "Normaal gesproken wordt het broodje rijkelijk belegd. Pas dezelfde benadering thuis toe door extra lagen toe te voegen, bijvoorbeeld noten aan je yoghurt of een plakje avocado op je boterham."

Belang van Evenwichtige Maaltijden en Snacks

De voedingsdeskundige adviseert mensen die gevoelig zijn voor onbedoeld gewichtsverlies om zes kleine maaltijden per dag te eten. "Met slechts drie maaltijden is het moeilijk om voldoende extra calorieën binnen te krijgen. Voeg daarom meer snackmomenten toe. Neem bijvoorbeeld twee volkoren crackers met kaas en ei, een handjevol noten, of een smoothie met volle zuivel als tussendoortje."

Als het gewichtsverlies wordt veroorzaakt door verminderde eetlust, suggereert de voedingsdeskundige om eerst je eiwitten of koolhydraten te eten en daarna je groenten. Groenten vullen goed, maar bevatten weinig calorieën. "Dit kan tijdelijk worden toegepast zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een tekort aan vitamines en mineralen. Deze tekorten bouwen niet snel op en je kunt indien nodig multivitaminen nemen. Tijdelijk verminderde inname van vitamines en mineralen is beter dan ondergewicht."

Daarnaast benadrukt ze dat het belangrijk is om niet tijdens de maaltijden te drinken, omdat dit een vol gevoel kan geven. Wanneer het gewichtsverlies wordt veroorzaakt door stress, is het ook de moeite waard om te kijken of je de stressbron kunt aanpakken en om ontspanning te bevorderen tijdens de maaltijden.

Benieuwd?

Onze telefoonlijn is verlegen, maar onze inbox is altijd in voor een praatje! 😄

Gidsenlaan 114, 9990 Maldegem

+032 485 936601

Nieuwsbrief
Volg Eluar

© Eluar. All Rights Reserved.