Menu

De ultieme gids voor het kiezen van wijnglazen

Ontdek het belang van een helder wijnglas voor een authentieke wijnervaring. Kristalheldere glazen versterken de kleurintensiteit en helderheid van de wijn, waardoor proeven een verrijkende beleving wordt.

Artikel geschreven door Eluar op 18 september 2023


wijnglazen zijn meer dan alleen een functioneel item in uw keuken; ze zijn een artistieke uitdrukking en essentieel voor de wijnervaring. Het kiezen van het juiste glas kan uw wijnervaring naar een hoger niveau tillen.

De Esthetiek van Wijnglazen

Om de volledige rijkdom, kleur en textuur van een wijn te ervaren, is een helder en ongekleurd wijnglas essentieel.
Gekleurde of overmatig versierde glazen kunnen niet alleen het zicht op de wijn verstoren, maar ook afbreuk doen aan de natuurlijke presentatie van de wijn.

Bovendien reflecteren kristalheldere glazen het licht op een manier die de kleurintensiteit en de helderheid van de wijn versterkt, wat bijdraagt aan de algehele beleving tijdens het proeven.
Het is dus van cruciaal belang om voor transparante glazen te kiezen wanneer u het beste uit uw wijn wilt halen en een authentieke wijnervaring wilt garanderen.

De Vorm van het Wijnglas

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom er zoveel verschillende wijnglazen zijn? De vorm van de kelk speelt een cruciale rol in hoe we de wijn waarnemen. Probeer dezelfde wijn uit verschillende glazen en u zult versteld staan van het verschil.

  • Witte en Rosé Wijn: Deze wijnen moeten koel worden geserveerd. Kies voor een kleiner, smaller glas om de wijn koel te houden en het aroma vast te houden.
  • Rode Wijn: Een breder glas met een grotere opening helpt om de complexe aroma's van rode wijnen te onthullen.

Het is ook belangrijk dat het glas naar boven toe smaller wordt, zodat aroma's zich concentreren en gemakkelijk kunnen worden opgevangen wanneer u ruikt.

Rode wijn: 

Van links naar rechts: gewone rode wijn, bordeaux, cabernet, pinot noir
soorten rode wijnglazen

Witte wijn:

Van links naar rechts: gewone witte wijn, sauvignon blanc, chardonnay, rieslingsoorten witte wijnglazen

Champagne en mousserende wijn:

Van links naar rechts: fluteglas, coupe, vintage champagne, tulp
soorten champagneglazen

Dessertwijnen:

Van links naar rechts: dessertwijn/zoete wijn, porto, sherry
wijnglazen voor dessertwijnen

De Steel en de Voet van het Wijnglas

De steel dient niet alleen voor esthetiek, maar voorkomt ook dat u de kelk aanraakt, waardoor vingerafdrukken en warmteoverdracht worden voorkomen. Glazen zonder steel zijn niet ideaal voor wijn. Zorg ervoor dat de voet van het glas stevig en breed genoeg is voor stabiliteit.

Het Materiaal van Wijnglazen

Kwaliteitswijnen verdienen kwaliteitsglazen. Kristalglas is de voorkeur omdat het zuurbestendig is, helderheid biedt en dunne, elegante glazen mogelijk maakt.

Onderhoud van Wijnglazen

Het is essentieel om wijnglazen goed te onderhouden. Ze moeten worden gewassen met heet water en bij voorkeur een geurloos spoelmiddel. Bewaar uw glazen niet in kartonnen dozen, omdat ze de geur kunnen opnemen. In een kast moeten ze ondersteboven worden geplaatst om te voorkomen dat de lucht muf wordt.

Begin Simpel

Hoewel er een wetenschap kan zijn in de wereld van wijnglazen, kunt u beginnen met drie basistypen: een voor witte en dessertwijnen, een voor rode wijnen en een voor mousserende wijnen. Naarmate uw waardering voor wijn groeit, kunt u overwegen uw collectie uit te breiden.

Benieuwd?

Onze telefoonlijn is verlegen, maar onze inbox is altijd in voor een praatje! 😄

Gidsenlaan 114, 9990 Maldegem

+032 485 936601

Nieuwsbrief
Volg Eluar

© Eluar. All Rights Reserved.