Net als het fornuis is je oven een essentieel maar vaak onderschat onderdeel van je keuken. Het is nu tijd om een kijkje te nemen in de werking ervan.
Hoe werkt voorverwarmen?
De voor de hand liggende vraag hierbij is: Moet ik echt mijn oven voorverwarmen? Kort antwoord: Ja, dat moet je echt doen.
- We begrijpen dat het vervelend kan zijn en dat je het gemakkelijk kunt vergeten.
- Maar de reden dat je je oven moet voorverwarmen, heeft direct te maken met hoe ovens op een fundamenteel niveau werken.
- Ovens koken door hete lucht over en rond je voedsel te verplaatsen, en het kost tijd om die lucht op te warmen.
- Ovens schakelen constant aan en uit om de ingestelde temperatuur te bereiken en te behouden.
- In een poging sneller op te warmen, kunnen ze aanvankelijk de ingestelde temperatuur met maximaal 50 graden overschrijden.
- Om dit tegen te gaan, schakelen ze vervolgens een korte periode uit om de temperatuur weer te laten dalen - totdat deze te laag wordt, waarna de oven weer aangaat en het proces zich herhaalt.
- Na de eerste dramatische cyclus van verwarmen en afkoelen, stabiliseren ovens zich op een relatief constante temperatuur. Dit is het moment waarop je oven je waarschuwt dat hij is voorverwarmd en je kunt beginnen met koken.
Conclusie: Die initiële temperatuurschommelingen zullen niet gunstig zijn voor je voedsel als je te snel bent door je voedsel toe te voegen voordat je oven volledig is voorverwarmd. De paar minuten die het kost om voor te verwarmen zijn het waard.
Waarom zijn sommige recepten zo specifiek over de positie van het ovenrooster?
De binnenkant van je oven is heet. Voedsel plus hitte leidt tot gaar voedsel. Dus het maakt toch niet echt uit waar je je ovenroosters plaatst, toch? Fout.
- De positie van het ovenrooster heeft een enorme invloed op hoe voedsel wordt bereid vanwege de manier waarop de warmte door de oven circuleert.
- Bovenste rooster: Zodra je oven is voorverwarmd, zal het bovenste rooster consequent heter zijn vanwege eenvoudige fysica: Hitte stijgt. Gebruik deze positie voor elk gerecht dat een prachtig bruine bovenkant nodig heeft.
- Middelste rooster: Het midden van je oven zorgt voor de meest gelijkmatige warmtecirculatie, wat betekent dat je hier de meest gelijkmatige bereiding of bakken krijgt. Gebruik het voor dingen zoals koekjes, taart en geroosterde kip.
- Onderste rooster: Omdat het dichter bij de warmtebron ligt, is het onderste rooster ideaal om een mooie kleur aan de onderkant van je eten te krijgen. Gebruik het voor geroosterde groenten of om een pizza op bakplaat te maken met een heerlijk knapperige korst.
Waarom moet je bakplaten draaien en wisselen?
Net zoals ovens niet gelijkmatig warm zijn van boven naar beneden, kan de temperatuur ook variëren van voor naar achter. Ovens verliezen warmte aan de voorkant wanneer de deur wordt geopend, en kunnen ook langzaam warmte verliezen via de afdichting rond de deur.
- Daarom wordt in veel recepten aanbevolen om bakplaten (of andere kookvaten) te draaien en ze halverwege het koken tussen de roosters te wisselen.
- Het verplaatsen van de bakplaten betekent dat het voedsel minder waarschijnlijk volledig in een hete of koele zone blijft gedurende de hele kooktijd en waarschijnlijker gelijkmatig wordt bereid.
Moet ik mijn oven schoonmaken?
Druppels en spatten stapelen zich op tot een vuile oven in de loop van de tijd. Als het erg genoeg wordt, loop je het risico je keuken te laten roken of zelfs een vetbrand te veroorzaken. Dus ja, je moet je oven schoonmaken.
Hoe maak ik mijn oven schoon?
Net als bij de meeste schoonmaaktaken is de gemakkelijkste manier om je oven schoon te maken om kleine rommel aan te pakken zodra ze zich voordoen. Als je spatten ziet nadat je hebt gekookt, gebruik dan een vochtige doek of spons om ze lichtjes weg te schrobben zodra de oven is afgekoeld.
- Als je oven een diepere reiniging nodig heeft, zorg er dan eerst voor dat er voldoende ventilatie is.
- Draag rubberen handschoenen en oude kleren en bedek de vloer rond je oven om jezelf en je vloer te beschermen tegen krachtige ovenreinigingsproducten.
- Als je een zelfreinigende oven hebt, voer dan eenvoudig de zelfreinigende cyclus uit volgens de instructies van de ovenfabrikant.
- Zelfreinigende cycli werken door de oven extreem heet te maken - tot boven de 800 graden in sommige gevallen.
- Hierdoor wordt eventueel residu tot as gereduceerd, dat je daarna moet afvegen met een vochtige doek.
- Sommige ovens hebben ook stoomreinigingscycli, die ongeveer 400 graden warm worden, voor lichtere reiniging. Opnieuw moet je losgekomen resten daarna afvegen.
- Als je geen zelfreinigende oven hebt, gebruik dan een ovenreinigingsproduct.
- Deze zijn verkrijgbaar in aerosolspray, gel- en vloeibare vormen en worden gebruikt om aangebakken voedsel uit je oven op te lossen.
- De meeste hebben een paar uur nodig om op de interne oppervlakken van de oven te zitten en resten los te maken.
- Sommige werken het beste als de oven iets warm is. Zet hem aan om op te warmen (175 tot 200 graden Fahrenheit) gedurende 15 minuten en zet hem dan uit voordat je gaat sprayen.
- Volg alle instructies op het label van het reinigingsproduct zeer nauwgezet voor de beste resultaten.
Wat is een heteluchtoven? Is het iets als een gewone oven?
Een heteluchtoven is in wezen een gewone oven uitgerust met een ventilator.
- Door hete lucht constant rond het voedsel te bewegen, kan een heteluchtoven voedsel sneller, gelijkmatiger en efficiënter bereiden.
- Dit is ideaal voor het roosteren van vlees en groenten, het verdampen van vocht in voedsel zoals granola, en het bakken van items die baat hebben bij sterke bruining, zoals pizza en taarten.
- Het is het beste om de heteluchtstand te vermijden bij het maken van fragiele gebakken goederen die tijd nodig hebben om te rijzen en te zetten, zoals koekjes, cakes en soufflés; bij het koken van iets dat niet bruin moet worden (denk aan luchtige cakes); of bij het roosteren van zeer lichte stukjes die je niet wilt laten rondslingeren in de oven, zoals broodkruimels of geraspte kokosnoot.
- Leuk feitje: een heteluchtoven, ondanks zijn naam, is eenvoudigweg een miniatuur heteluchtoven. Dus als je wilt ervaren wat heteluchtkoken kan doen voordat je investeert in een grootschalige versie, probeer dan eens een heteluchtfriteuse. (Zie pagina 122 voor meer informatie over heteluchtfriteuses.)