Menu

Gids voor het kiezen van het juiste formaat dinerbord

Leer alles over het kiezen van de juiste dinerborden, inclusief bordformaten en de verschillen tussen porselein, steengoed en keramiek.

Artikel geschreven door Eluar op 24 november 2023


Bij het dekken van de tafel voor het diner

is een van de belangrijkste keuzes het selecteren van de juiste dinerborden. Hoewel dit een eenvoudige beslissing lijkt, komt er meer bij kijken dan je zou denken. Dinerborden zijn er in verschillende maten, en het kiezen van de juiste maat heeft niet alleen invloed op de esthetiek van je tafelschikking, maar ook op de praktische aspecten zoals opbergen en schoonmaken. Laten we de factoren onderzoeken die je moet overwegen bij het bepalen van de juiste maat voor je dinerborden en duiken we in de verschillen tussen materialen zoals porselein, steengoed en keramiek.

Gids voor het kiezen van het juiste formaat dinerbord

Bordformaten en Praktische Overwegingen

Een van de eerste dingen om te overwegen bij het selecteren van de grootte van je dinerborden is de capaciteit van je vaatwasser. Het kiezen van borden die comfortabel in je vaatwasser passen is essentieel, tenzij je van plan bent elke avond met de hand af te wassen. Vaatwassers kunnen variëren in grootte, en sommige nieuwere modellen zijn mogelijk niet geschikt voor grotere borden. Een bord van 27 cm is bijvoorbeeld gangbaar in veel delen van de wereld, maar sommige vaatwassers zijn ontworpen om comfortabel een bord van 26 cm te passen. Het is dus een goed idee om de binnenkant te meten en de specificaties te controleren voordat je je dinerborden aanschaft als je een vaatwasser hebt.

Standaard Bordformaten

Traditioneel heeft een standaard dinerbord een diameter van ongeveer 10 inch of 25 cm. Deze maat is al jaren een vaste waarde in huishoudens en biedt voldoende ruimte voor een goed uitgebalanceerde maaltijd. Echter, borden zijn er in verschillende maten, variërend van kleinere bijgerechtborden tot grotere onderborden. Als je de voorkeur geeft aan een royaler portie of een voorliefde hebt voor uitgebreide opmaak, kun je kiezen voor grotere borden met een diameter van 28 cm tot 30 cm. Bij ons zijn borden van 27 cm bijzonder populair geworden, met merken zoals Cosy & trendy die deze maat als standaardoptie aanbieden.

Porselein vs. Steengoed vs. Keramische Borden

 1. Porselein: Stel je voor dat porseleinen borden als de "delicate" borden zijn. Ze zijn dun en zien er elegant uit, vergelijkbaar met fijn porselein servies dat je in chique restaurants kunt vinden. Porselein borden zijn geschikt voor speciale gelegenheden en zien er verfijnd uit.

 2. Steengoed: Steengoed borden zijn als de "duurzame" borden. Ze zijn dikker en steviger dan porselein, vergelijkbaar met aardewerk. Deze borden kunnen wat ruwere behandeling aan en zijn ideaal voor dagelijks gebruik. Ze hebben een rustieke uitstraling en zijn geschikt voor informele diners.

 3. Keramische borden: Keramische borden vallen ergens tussen porselein en steengoed. Ze zijn als de "veelzijdige" borden. Ze zijn niet te delicaat, maar ook niet te robuust. Keramische borden zijn geschikt voor zowel alledaags gebruik als speciale gelegenheden. Ze bieden een goede balans tussen elegantie en duurzaamheid.

Porseleinen Borden

porseleinen dinerborden staan bekend om hun elegante en verfijnde uitstraling. Ze zijn doorgaans dun en lichtgewicht, wat een verfijnde sfeer toevoegt aan je eetervaring. Porselein wordt ook gewaardeerd om zijn doorschijnende kwaliteit, wat een prachtig effect kan creëren als het tegen het licht wordt gehouden.

 • Ontwerpverschil: Porseleinen borden hebben vaak ingewikkelde ontwerpen, delicate patronen of fijne details. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor formele eetgelegenheden en speciale evenementen. Het gladde, witte porseleinen oppervlak biedt ook een elegante canvas voor het presenteren van culinaire creaties.
 • Bestendigheid tegen afbrokkelen: Hoewel porseleinen borden delicaat lijken, zijn ze behoorlijk bestand tegen afbrokkelen. Echter, ze kunnen krakleren of barsten als ze worden blootgesteld aan ruwe behandeling of plotselinge temperatuurveranderingen. We raden aan om hoogwaardige porseleinen borden te kiezen, omdat deze minder snel chippen.
 • Duurzaamheid: Porseleinen borden kunnen, mits goed gemaakt, lang meegaan. Ze zijn bestand tegen vlekken en behouden hun heldere, witte uiterlijk met de juiste zorg. Om hun levensduur te maximaliseren, vermijd het gebruik van metalen gebruiksvoorwerpen die het oppervlak kunnen krassen.

Gids voor het kiezen van het juiste formaat dinerbord

Steengoed Borden

steengoed dinerborden hebben een meer rustieke en aardse uitstraling in vergelijking met porselein. Ze staan bekend om hun duurzaamheid en veelzijdigheid, waardoor ze een populaire keuze zijn voor dagelijks gebruik.

 • Ontwerpverschil: Steengoed borden hebben vaak rijke, aardse tinten en getextureerde afwerkingen. De glazuren die in steengoed worden gebruikt, kunnen prachtige, unieke patronen creëren, waardoor elk bord een eigen uitstraling krijgt. Deze borden zijn perfect voor het creëren van een gezellige, informele eetomgeving.
 • Bestendigheid tegen afbrokkelen: Steengoed borden zijn over het algemeen beter bestand tegen afbrokkelen dan porselein, dankzij hun dikkere en robuustere constructie. Ze kunnen de occasionele stoot of ongeluk weerstaan zonder tekenen van slijtage te vertonen.
 • Duurzaamheid: Steengoed borden zijn zeer duurzaam en kunnen de ontberingen van dagelijks gebruik doorstaan. Ze zijn magnetron- en vaatwasserbestendig, wat ze praktisch maakt voor drukke huishoudens.

Keramische Borden

Keramische dinerborden vallen ergens tussen porselein en steengoed in wat betreft uiterlijk en kenmerken. Ze bieden een balans tussen elegantie en duurzaamheid.

 • Ontwerpverschil: Keramische borden zijn er in verschillende ontwerpen, van eenvoudig en hedendaags tot ingewikkeld handgeschilderd. Hun veelzijdigheid maakt ze geschikt voor zowel informele als formele eetgelegenheden.
 • Bestendigheid tegen afbrokkelen: Keramische borden zijn matig bestand tegen afbrokkelen. Hoewel ze misschien niet zo duurzaam zijn als steengoed, kunnen ze normale slijtage weerstaan.
Benieuwd?

Onze telefoonlijn is verlegen, maar onze inbox is altijd in voor een praatje! 😄

Gidsenlaan 114, 9990 Maldegem

+032 485 936601

Nieuwsbrief
Volg Eluar

© Eluar. All Rights Reserved.