Sinds de creatie van het eerste wijnglas in de 14e eeuw, hebben glasexperts hun kunst ontwikkeld om alle wijnen onder de beste omstandigheden te kunnen proeven. We leggen uit hoe je het beste glas voor elke situatie vindt.
Waarom zijn er verschillende soorten wijnglazen?
De kenmerken van een wijn beïnvloeden in grote mate de manier waarop je hem moet proeven. Een jonge wijn heeft zuurstof en dus ruimte nodig, terwijl een oude wijn in een glas moet worden "opgesloten" om al zijn aroma's te behouden. Daarom bieden experts in de kunst van het tafelen, zoals Chef&Sommelier, je collecties wijnglazen aan die zijn aangepast aan het proeven van alle soorten druivensoorten en appellations.
Wat zijn de verschillende onderdelen van een wijnglas?
Een wijnglas bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal een rol spelen in het proefproces. Vanaf de onderkant van het glas zijn er:
- De voet
- De steel
- De knop
- De kelk
- De schouder
- De schoorsteen
- De rand
De voet is de basis waarop het glas rust. Het heeft ook een sterke esthetische dimensie. De steel verbindt de voet met de kelk. Dit is waar je je glas moet vasthouden om te voorkomen dat de kelk bevlekt en de wijn opwarmt. De knop is de verbinding tussen de steel en de kelk. De kelk bevindt zich net boven de knop en is het onderste deel van de container. Rond (ballonvorm), gebogen of recht (tulpvorm), de vorm speelt een belangrijke rol bij het proeven. De schouder is het breedste deel van de kelk en markeert de bovengrens die je niet mag overschrijden bij het inschenken van wijn. De schoorsteen is het bovenste deel van het glas. Het is over het algemeen smaller en zorgt ervoor dat de aroma's behouden blijven en direct naar je neus worden geleid bij het ontdekken van een wijn. De rand is de bovenste rand van het glas. Deze moet zo dun mogelijk zijn om optimaal van je proeverij te genieten.
Bij Chef&Sommelier bieden we een reeks wijnglazen die voldoen aan alle behoeften van professionals in de gastronomie en wijnliefhebbers in het algemeen. Onze producten zijn gemaakt van Krysta, een uniek materiaal (gegarandeerd zonder toegevoegd lood) dat de glans van kristal heeft, maar veel beter bestand is tegen schokken en meerdere wasbeurten.
Soorten glas per houder
Over het algemeen worden wijnglazen ingedeeld op basis van hun houder. Er zijn:
- Rode wijnglazen
- Witte en rosé wijnglazen
- Champagneglazen
Dit zijn hun verschillende kenmerken.
Het rode wijnglas: een smalle schoorsteen om de aroma's vast te houden
Het rode wijnglas heeft een brede basis en een smalle schoorsteen om de aroma's vrij te geven tijdens het proeven. Dit is vooral interessant voor geconcentreerde wijnen die over het algemeen niet erg vluchtig zijn. Hun aroma's moeten worden geleid om je neus te bereiken. Het beste voorbeeld van dit type glas is het Bordeauxglas. Bij het serveren mag de wijn die wordt ingeschonken niet meer dan 50% van de kelk bedragen om de tannines te versterken.
Om het meeste uit de aroma's en smaken van je favoriete rode wijn te halen, raden wij het Cabernet-collectie ballonglas aan voor complexe rode wijnen of het Open'Up-glas voor jongere of buitenlandse rode wijnen.
Het witte/rosé wijnglas: een verlengde kelk voor een goede zuurstofvoorziening
Het ideale witte wijnglas is aanzienlijk breder en uitlopend dan het rode wijnglas, maar het moet ook kleiner zijn. Vul bij het serveren niet meer dan een derde van de kelk en bewaar de rest koel. Zo blijven de smaak en finesse van je favoriete witte wijn behouden. Het Bourgogneglas is perfect om te genieten van de unieke aroma's van Chardonnay uit Chablis.
Voor het proeven van witte wijn bieden wij hoogwaardige glazen in al onze collecties:
- Het Macaron 30 cl wijnglas is ideaal voor jonge of biologische wijnen.
- De Open'Up soft stemmed glazen onthullen de finesse en zachtheid van klassieke witte wijnen met fruitige tonen.
- De Sublym steelglazen tot 55 cl hebben een elegante curve en een fijne rand, die het oog en de smaakpapillen strelen.
Het champagneglas: de flûte of een ander glas?
Om de bruis van champagnes en bubbelwijnen te behouden, is de flûte het koningsglas. De tulpvorm zorgt ervoor dat de bruis van de drank behouden blijft voor een perfecte smaakervaring. Je kunt kiezen voor andere soorten glas, zoals het coupeglas, die meer geschikt zijn voor feesten en cocktails.
Om een designtouch aan je tafel te geven en je beste mousserende wijnen te serveren, kies je voor onze:
- Exaltation-flûtes
- Reveal'Up-flûtes
- Macaron
- Champagne- en cocktailglazen
Deze producten van het beste Franse glaswerk vergroten het unieke karakter van mousserende wijnen voor optimaal smaakplezier.
Het universele wijnglas: wat zijn de kenmerken ervan?
Tot slot kun je ook kiezen voor het universele steelglas. Het kenmerk van dit glas is dat het geschikt is voor het proeven van alle soorten wijn. Het heeft een perfecte balans qua grootte van de kelk en de schoorsteen om de smaken en aroma's van je beste flessen te behouden.