Veilige betaling

Inmaken of wecken van groenten: een duurzame manier om groenten te bewaren

Het inmaken of wecken van groenten en fruit is een populaire methode om voedsel te conserveren zodat het langer houdbaar is en de smaak behouden blijft. Deze techniek is al duizenden jaren oud en is eenvoudig uit te voeren. Door groenten te inmaken of wecken blijven ze langer vers en behouden ze hun smaak. Bovendien kan het inmaken of wecken van groenten helpen om voedselverspilling te verminderen, aangezien het je in staat stelt om overschotten op te slaan en later te gebruiken.

Artikel geschreven door Eluar op 2 januari 2023


In dit artikel gaan we het hebben over het inmaken of wecken van groenten. Dit is een populaire manier om groenten te conserveren, zodat je ze langer kunt bewaren en op een later tijdstip kunt gebruiken. Het inmaken of wecken van groenten is een oude techniek die al duizenden jaren wordt gebruikt. Het is een eenvoudig proces dat ervoor zorgt dat groenten langer vers blijven en hun smaak behouden. Bovendien is het inmaken of wecken van groenten een goede manier om voedselverspilling te voorkomen, aangezien het je in staat stelt om overschotten op te slaan en later te gebruiken. In dit artikel zullen we bespreken hoe en waarom je groenten kunt inmaken of wecken.

Heb je een eigen moestuin? Dan heb je misschien wel eens het probleem dat je tijdens bepaalde periodes van het jaar plotsklaps een overschot aan groenten of fruit hebt dat je niet meteen wil of kan opeten. Het inmaken of wecken van voedsel is een handige oplossing om deze groenten of fruit langer te bewaren. 

Wat houdt het inmaken of wecken van voedsel precies in?

Er bestaat een klein verschil tussen de termen "inmaken" en "wecken". Bij het inmaken voeg je een bewaarmiddel toe, zoals olie, alcohol, azijn, zout of suiker. Bij het wecken worden de groenten of het fruit in een glazen pot geplaatst en deze wordt vervolgens afgesloten en ondergedompeld in een weckketel met water. Deze techniek doodt de micro-organismen in het voedsel door middel van verhitting. Dit gebeurt meestal met behulp van weckpotten (vaak met een rubberen sluiting of ring) die ook gebruikt worden om producten te marineren of te pekelen. Zo blijven deze producten langer houdbaar.

Waarom zou je groenten inmaken of wecken?

Deze manier van bewaren is al in de 19e eeuw uitgevonden, maar het duurde tot de jaren 60 voordat het echt populair werd. In die tijd werden koelkasten en vriezers steeds meer gebruikt en werd het wecken minder populair. Maar tegenwoordig zien we weer een opleving van het wecken. Steeds meer mensen zoeken naar pure en biologische voeding en willen minder voorverpakte, bewerkte producten. Door groenten te wecken kan je langer genieten van verse, zelf geteelde groenten met behoud van de smaak. Bovendien biedt het wecken ook nog eens extra ruimte in de koelkast of vriezer, aangezien de gevulde weckpotten op kamertemperatuur bewaard kunnen worden in een kast of berging.

Hoe werkt het inmaken of wecken van voedsel?

Het inmaken of wecken van voedsel is een simpel proces. Je vult een schone pot met gesneden groenten en plaatst het deksel op de pot. Vervolgens dompel je de gevulde pot een bepaalde tijd onder in heet water (de tijdsduur verschilt afhankelijk van wat je wilt bewaren). Als je de pan uit het water haalt, begint de warmte te ontsnappen en neemt de lucht uit de pot mee. De uitstromende zuurstof trekt het deksel naar beneden en zorgt voor een luchtdichte afsluiting. Een rubberen ring van goede kwaliteit helpt om de afdichting te behouden, zodat je de inhoud tot wel een jaar kunt bewaren.

Benodigdheden:

Om voedsel in te maken heb je een goede weckketel nodig. Het is aan te raden om een weckketel te kiezen met een rooster binnenin en eventueel ook met een kraantje. Als je voor een volautomatische ketel kiest, kun je de temperatuur en tijd perfect instellen. Daarnaast heb je weckpotten nodig, ook wel steriliseerbokalen genoemd, met klem en afdichtingsringen. Zorg ook dat je een glastang in de buurt hebt om de hete bokalen uit de ketel te kunnen pakken.

Benieuwd?

Onze telefoonlijn is verlegen, maar onze inbox is altijd in voor een praatje! 😄

Gidsenlaan 114, 9990 Maldegem

+032 485 936601

Nieuwsbrief
Volg Eluar

© Eluar. All Rights Reserved.