Menu

Koken met IQF-groenten, is dat wel gezond?

IQF-groenten zijn bevroren groenten die individueel snel zijn bevroren, wat staat voor "Individually Quick Frozen". Dit betekent dat elke groente individueel wordt bevroren, in plaats van dat de groenten samen in blokken worden bevroren.

Artikel geschreven door Eluar op 9 april 2023


IQF? Wat is dat?

Het IQF-proces zorgt ervoor dat de groenten hun kwaliteit, smaak, kleur en voedingsstoffen behouden, omdat het snel invriezen ervoor zorgt dat de vorm en structuur van de groenten behouden blijven. Bovendien blijven IQF-groenten los in de verpakking, waardoor ze gemakkelijker te portioneren en te koken zijn. Daarom zijn IQF-groenten vaak van betere kwaliteit dan bevroren groenten die in blokken zijn ingevroren.

Er is geen specifieke Nederlandse term voor IQF, omdat het een Engelse term is die staat voor "Individually Quick Frozen". In Nederland wordt de term "individueel snel bevroren" soms gebruikt als een beschrijving van dit soort bevroren groenten.

Koken met IQF-groenten, is dat wel gezond?

Het belang van bevroren groenten als gezonde en handige ingrediënten

Een gezonde maaltijd begint met het kiezen van de juiste ingrediënten. Helaas zijn verse groenten niet altijd beschikbaar, vooral als ze niet in het seizoen zijn. Bevroren groenten zijn dan een goed alternatief, en ze bieden tal van voordelen: ze zijn gemakkelijk te bewaren, lang houdbaar en vereisen geen voorbereiding. Bovendien zijn bevroren groenten net zo voedzaam als verse groenten, zo niet meer, omdat ze worden bevroren op hun piek van rijpheid, waardoor ze hun voedingsstoffen behouden.

Het koken van bevroren groenten is eenvoudig, maar het kan lastig zijn om de juiste kooktijden te bepalen en de beste manier van bereiden te vinden. Het is belangrijk om te weten dat niet alle bevroren groenten gelijk zijn gemaakt. Sommige groenten worden bevroren in blokken, terwijl andere individueel snel worden bevroren, zoals IQF-groenten. In dit artikel richten we ons op het koken van bevroren groenten, en in het bijzonder op IQF-groenten. We laten zien hoe je deze groenten kunt bereiden, hoe je hun voedingswaarde kunt behouden en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze goed smaken.

Kooktijd voor bevroren groenten

Hieronder vind je de kooktijden voor verschillende soorten bevroren groenten om ze perfect te bereiden. Houd er rekening mee dat deze tijden kunnen variëren afhankelijk van de grootte en dikte van de groenten.

 • Broccoli
  Knapperig: 5 minuten | Zacht: 7 minuten
 • Wortelen
  Knapperig: 5 minuten | Zacht: 8 minuten
 • Bloemkool
  Knapperig: 5 minuten | Zacht: 8 minuten
 • Maïs (korrels)
  Knapperig: 2 minuten | Zacht: 4 minuten
 • Edamame (gedopt)
  Knapperig: 2 minuten | Zacht: 4 minuten
 • Edamame (in peul)
  Knapperig: 2 minuten | Zacht: 5 minuten
 • Snijbonen
  Knapperig: 5 minuten | Zacht: 8 minuten
 • Lima bonen
  Knapperig: 10 tot 12 minuten | Zacht: 18 minuten
 • Mixed groenten (afhankelijk van combinatie)
  Knapperig: 5 minuten | Zacht: 7 minuten
 • Erwten
  Knapperig: 5 minuten | Zacht: 8 minuten
 • Zilveruitjes
  Knapperig: 10 minuten | Zacht: 13 minuten
 • Spinazie
  Knapperig: 5 minuten | Zacht: 7 minuten

Waarom kiezen voor IQF-groenten?

Er zijn verschillende redenen waarom het kiezen voor IQF-groenten een verstandige keuze is. Ten eerste behouden IQF-groenten hun kwaliteit beter dan groenten die bevroren zijn in blokken. Dit komt doordat IQF-groenten individueel snel worden bevroren, waardoor hun smaak, textuur en voedingswaarde beter behouden blijven. Bovendien zijn IQF-groenten gemakkelijker te koken omdat ze los in de verpakking zitten, in tegenstelling tot groenten die bevroren zijn in blokken en daardoor aan elkaar kunnen plakken. Daarnaast hebben IQF-groenten een langere houdbaarheid en zijn ze vaak verkrijgbaar in een breder assortiment, waardoor je het hele jaar door toegang hebt tot een grote verscheidenheid aan groenten. Ten slotte zijn IQF-groenten vaak milieuvriendelijker dan verse groenten, omdat ze minder snel bederven en daardoor minder verspilling veroorzaken.

Het bereiden van bevroren groenten kan soms een uitdaging zijn, maar het is niet zo moeilijk als het lijkt.
Allereerst is het belangrijk om de juiste pan te gebruiken, bij voorkeur een 360 Cookware pan. Vervolgens moet je de bevroren groenten in de pan doen en deze bedekken met koud water. Nadat je het water uit de pan hebt afgegoten, bedek je de pan met de deksel en kook je de groenten op middelhoog vuur totdat er stoom onder de deksel begint te ontsnappen. Wanneer de stoom begint te ontsnappen, draai je de deksel om de vapor seal te activeren en zet je het vuur direct laag. Afhankelijk van het type groente varieert de kooktijd. Hieronder hebben we een overzicht van de kooktijden per groentesoort opgesteld.

Meer of minder smaak? 

Bevroren groenten zijn vaak minder smaakvol dan verse groenten, maar met de juiste kruiden en specerijen kun je een heerlijke maaltijd bereiden.
Als je bevroren groenten kookt, kan het zijn dat je de smaak wilt verbeteren. Gelukkig zijn er veel manieren om bevroren groenten op smaak te brengen. Het toevoegen van kruiden en specerijen is een eenvoudige manier om de smaak van bevroren groenten te verbeteren. Probeer bijvoorbeeld knoflook en ui voor een hartige smaak, of chili en gember voor wat extra pit. Als je een zoetere smaak wilt, voeg dan wat honing of ahornsiroop toe. Je kunt ook experimenteren met verschillende oliën, zoals olijfolie, sesamolie of kokosolie, om je groenten een andere smaak te geven.

Een andere manier om bevroren groenten meer smaak te geven, is door ze te combineren met andere ingrediënten. Probeer bijvoorbeeld wat nootjes, zaden of gedroogd fruit toe te voegen voor een lekkere crunch en extra textuur. Kaas, zoals feta of parmezaanse kaas, kan ook een smaakvolle toevoeging zijn. En als je op zoek bent naar wat eiwitten, kun je altijd wat kip, vis of tofu toevoegen aan je groenten. Ten slotte kun je experimenteren met verschillende sauzen en dressings om je bevroren groenten op smaak te brengen. Denk aan een simpele dressing van olijfolie en citroensap, of een romige dressing op basis van yoghurt en kruiden. Met deze tips kun je gemakkelijk bevroren groenten omtoveren tot een smakelijke en gezonde maaltijd.

Benieuwd?

Onze telefoonlijn is verlegen, maar onze inbox is altijd in voor een praatje! 😄

Gidsenlaan 114, 9990 Maldegem

+032 485 936601

Nieuwsbrief
Volg Eluar

© Eluar. All Rights Reserved.